تاريخچه مجموعه قطب الدين حيدر
آرامگاه قطب الدين حيدر در تربت حيدريه واقع شده، اين فرد عارف قرن ششم هجري مي باشد. بناي آرامگاه اين مجموعه شامل ايواني مرتفع، ورودي و زير گنبد مي شود كه در چندين دوره تاريخي از حكمراني فرمانرواها مورد توجه بسياري قرار گرفته است،
به نحوي كه گنبد دو پوسته كه بر روي تاق نماهاي شانزده گانه ايجاد شده و شالوده آرامگاه در زمان صفويان در سال 1023 هجري قمري به دستور همت خواجه سلطان محمود تربتي نيز تغييراتي در معماري آن صورت گرفته است. آرامگاه شيخ قطب الدين در سال 1310 در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيد.
نقشه و معرفي بخش هاي مختلف
پوشش سقف در فضاي داخلي آرامگاه با نقش هايي هندسي بسيار زيبا و منحصر به فرد و گچ بري هاي بي نظير با خط كوفي تزئين شده است. مقبره شيخ قطب الدين را با ضريحي چوبي در بين محوطه زير گنبد و نيز محرابي كه با گچ بري هاي زيبا در ورودي آن قرار گرفته، ساخته اند. همان طور كه گفته شد شالوده آرامگاه در زمان تيموريان ساخته شد و در زمان حكومت صفويان مورد مرمت و بازسازي قرار گرفت. در سمت غربي آرامگاه مي توان ايوان مسجد جامع قديم را ديد. ساختمان مسجد جامع نمايي آجري دارد و تاريخ آن به زمان خواجه عبدالله فرزند درويش علي تربتي كه در زمان شاه عباس اول صفوي زيسته اند بر مي گردد. در اين مجموعه حوض خانه زيبايي قرار گرفته، كه امروزه به شدت ويران شده است.
- دوشنبه ۲۸ مهر ۹۹ ۱۲:۱۶ ۹۱ بازديد
- ۰ نظر