درباره قلعه حيدر آباد
اين قلعه، كه طول عمر آن به اواخر دوران قاجاريه بر مي گردد، در شهر خاش از شهرستان هاي استان سيستان و بلوچستان قرار دارد. سازنده اين قلعه شخصي به نام عيدوخان بود كه آن را در سال 1288 شمسي در اين منطقه ساخته است.
عيدوخان از اين قلعه به عنوان محل سكونت خود و اعضاي خانواده اش استفاده مي كرد و تا سال 1307 نيز در اين مكان ساكن بودند. زماني كه نيروهاي انگليسي به سرپرستي ژنرال داير به بهانه همكاري بلوچ ها با آلماني ها به سيستان حمله كردند اين قلعه را نيز تصرف كردند كه در اين زمان از آن به عنوان محلي براي نگهداري آذوغه و مهمات نيروهاي انگليسي استفاده مي شد. چهار برجك نگهباني در اطراف قلعه وجود دارد كه جهت نگهباني مورد استفاده قرار مي گرفتند. اين اثر تاريخي در تاريخ 18 ارديبهشت ماه 1380 با شمارهي ثبت 3825 در فهرست آثار ملي ايران جاي گرفته است.
معماري قلعه حيدر آباد
پلان ابتدايي اين قلعه به صورت مستطيل شكل بوده كه بعد از گذشت مدت زماني در قسمت جنوبي شرقي آن تعدادي اتاق اضافه شده است، كه باعث شد شكل كلي اين قلعه شبيه به ذوزنقه در بيايد. اين قلعه داراي برج هلالي و استوانه اي است كه در چهار طرف آن قرار گرفته اند. تزئيناتي كه براي اين قلعه استفاده شده، تنها به كنگره هاي هلالي شكل كه بر ديواره حصار بروني ايجاد شده است محدود مي شود. البته در قسمت ديوار اتاقك نگهباني نيز كادربندي هايي مشاهده مي شود، كه مي توان آن را نيز از تزئينات بنا به حساب آورد. نكته اي كه در مورد اين قلعه وجود دارد سوراخ هائيكه در ديوار آن تعبيه شده، است كه به آنها تيركش گفته مي شد. اين تيركش ها در زمان حمله به قلعه مورد استفاده قرار مي گرفتند و نيروهاي داخلي از درون آنها شليك مي كردند. همانطور كه مي دانيد در مناطق گرم و خشك ايران براي ساخت بناها از خشت و كاهگل استفاده مي كردند، بنابراين براي ساخت اين قلعه نيز از همين مصالح استفاده شده است. دليل به كار بردن آنها، خنك نگهداشتن محيط بود.
سفر با اتوبوس مي تواند زيبايي هاي خود را داشته باشد پس اگر تصميم داشتيد به خاش سفر كنيد،بليط اتوبوس خاش را به صورت آنلاين خريداري كنيد تا از مزايايي كه خريد آنلاين دارد بهره مند شويد.
- چهارشنبه ۲۱ آبان ۹۹ ۰۹:۲۰ ۷۶ بازديد
- ۰ نظر