محوطه هاي باستاني يكي از با ارزش ترين اسناد تاريخي هستند كه اطلاعات بسيار زيادي درباره گذشتگان به ما منتقل مي كنند. با مطالعه بر روي اين آثار مي توان متوجه شده كه شيوه زندگي مردمان پيش از ما چگونه بوده است و از رسم و آئين هاي آنها اطلاع پيدا كرد. در سراسر ايران مي توان آثار اين چنيني را يافت كه نشان از قدمت اين سرزمين ها دارد و براي ما مشخص مي كند كه اين مناطق در چه دوره هائي از تاريخ داراي افراد ساكن در آن بوده است. درگز شهرستاني در استان خراسان رضوي است كه داراي قدمتي بالا و در آن آثاري پيدا شده است كه اين نكته را تائيد مي كند. يكي از اين آثار محوطه بنديان است كه قدمتي بالاي 1000 سال دارد و اشيا و بقاياي ساختماني در آن ديده شده كه بسيار جالب توجه هستند.
در اين بخش از مجله مستر بليط به تحليل اين اثر تاريخي مي پردازيم پس از اگر دوست داريد در مورد اين منطقه اطلاعاتي كسب كنيد اين مطلب را مطالعه كنيد.
معرفي محوطه باستاني بنديان
محوطه باستاني بنديان در دو كيلومتري شمال غربي شهرستان درگز و در كنار رودخانه ي «درونگر» قرار دارد. حاصل كاوش هاي انجام شده در اين منطقه، آثار ارزنده اي است كه نه تنها از لحاظ معماري دوره ساساني داراي اهميت ويژه اي، بلكه از جهت سياسي و مذهبي اين دوره نيز داراي اهميت است. از آن جائي كه بنديان در مسير جادهي ابريشم قرار داشته است تاثيرات متقابل تمدن هاي مختلف را مي توان در آثار آن مشاهده كرد. بر اساس كتيبه هايي كه بر بدنه ديوارهاي گچي تالار حك شده، در گز فعلي دستگردي است كه با مرو يك واحد سياسي را تشكيل مي داده و مقر يكي از دژباني هاي دوران ساساني بوده است.
پادشاهان ساساني در طول حكومت خود با دو دشمن قدرتمند سر و كار داشتند. در غرب با قدرت روميان رو به رو بودند كه براي گسترش سرزمين مي جنگيدند و در شمال شرقي گرفتار حمله وتهاجم هيتالي ها، كه ظاهرا به دلايل اقتصادي بوده است. حفظ مرزهاي شمال شرقي براي پادشاهان ساساني از اهميت خاصي برخودار بود به همين خاطر، اغلب شاهزادگان نامزد پادشاهي را به عنوان پادشاه محلي به اين سمت مي فرستادند. تهاجمات هيتالي ها را مي توان در بقاياي آثار به جا مانده در بنديان مشاهده كرد.
در اين مكان بقايايي از يك نيايشگاه يافت شده است كه به ظاهر در مجموعه اي از بناهاي حكومتي قرار داشته است. بر اساس مدارك موجود اين نيايشگاه در زمان بهرام پنجم بعد از جنگ با پادشاه هيتالي ها و كشتن او ساخته شد و در زمان پيروز شاه ساساني كه به دست هيتالي ها كشته شد، شمال خراسان مورد قتل و غارت قرار گرفت، تخريب شده است. بعد از چند سال دوباره بر روي خرابه هاي آن آثاري از دوره ساساني به وجود آمده است.
- یکشنبه ۳۰ آذر ۹۹ ۱۷:۵۶ ۹۲ بازديد
- ۰ نظر