نقشه و معرفي بخش هاي مختلف مسجد ۷۲ تن مشهد
مسجد ۷۲ تن زير بنايي تقريبا ۶۶۰ متر مربع دارد و از قسمت هاي گوناگوني تشكيل شده است. ساختار بيشتر مناره ها، ايوان ها و غرفه هاي آن از بين رفته اند اما همچنان از زيبايي خاصي برخوردار هستند. جنس ساختمان اين بنا كلا از سنگ تشكيل شده و همين باعث مقاوم شدن آن است. لعاب كاري عالي كه در اين مسجد به كار رفته مربوط به دوره صفوي است كه مانند يك تابلوي نقاشي بسيار جذاب هر بيننده اي را جذب خود مي كند. در كنار مقبره امير ملكشاه، يك قبر ديگر وجود دارد كه به احتمال زياد مربوط به يكي از بستگان نزديك وي است. در اطراف اين بقعه دو مناره بسيار زيبا نيز وجود دارد كه به علت گذشت زمان تخريب شده اند. رواق هاي اطراف مقبره كه سه عدد هستند، با استفاده از يك كاشي كاري بي نظير طراحي و ساخته شده اند و فضا را زيبا تر مي كنند. به گفته برخي افراد مسن و قديمي اين بنا در سال 855 هجري قمري، تزئين، كاشي كاري و يا مرمت شده است و در دوره هاي بعد از آن به عنوان مسجد استفاده كرده اند.
اگر قصد داريد در كوتاه ترين زمان ممكن به اين شهر سفر كنيد و از مسجد ۷۲ تن بازديد كنيد، بهتر است بليط هواپيما مشهد را براي خود و اطرافيان تان تهيه كنيد. در قسمت بالاي مزار امير ملكشاه، يك گنبد زيبا با نمايي از كاشي فيروزه اي قرار دارد كه آن را مي توانيد از راه دور هم تماشا كنيد. معمار مسجد ۷۲ تن، براي تزئينات اين بنا از هنرهاي گچ بري، نقاشي و كاشي كار استفاده كرده است و كل ساختمان را با استفاده از آجر پوشش داده است. مناره هاي اين مسجد نيز با آجر و كاشي معرق تزيين شده اند و در تمام قسمت هاي آن نوشته «الله» به چشم مي خورد. كتيبه هاي بسياري در
اين بنا وجود داشته است اما بر اثر برخي عوامل و مرور زمان، بيشتر آن ها از بين رفته اند و ديگر اثري باقي نمانده است. همچنين برخي از كاشي هاي آن نيز آسيب فراواني ديده اند و به آن هيچ رسيدگي نمي كنند. در وسط هر ضلع از مقبره، دربندي ساخته شده كه از اين در بند ها مي توان، به رواق هاي مجاور مقبره رفت و آمد داشت. نا گفته نماند كه به جز دربند در ورودي، سه دربند ديگر بعدها مسدود شده است. مسجد داراي دري به تاريخ ۱۱۵۵ هجري قمري است كه به نظر مي رسد از يك محل ديگر به اين مسجد منتقل شده باشد. در روي برخي از قسمت هاي اين مقبره طرح هايي ديده مي شود كه بسيار ظريف و حساس كشيده شده اند و هنر معمار را به خوبي نشان مي دهد. همچنين نوشته هايي با خط كوفي در برخي از جاهاي اين بنا به چشم مي خورد كه همين نشان مي دهد بنا قدمتي ديرينه دارد.
مقبره امير غياث الدين ملك شاه معروف به مسجد شاه يا مسجد هفتاد و دو تن در مشهد، خيابان خسروي، ابتداي بازار بزرگ واقع شده است. اميرغياث الدين ملك شاه از امراي مهم دربار تيموريان و حكمران ايالت خوارزم بود. او در سال ۸۲۹ قمري در خوارزم درگذشت و جسد وي را به مشهد منتقل و در مقبره اي كه خود ساخته بود دفن كردند. معمار سازنده بنا احمد بن شمس الدين محمد، معمار تبريزي مي باشد. سر مناره ها به مروز زمان فرو ريخته و به اين شكل غيرمعمول درآمده است.
- یکشنبه ۲۰ تیر ۰۰ ۱۳:۱۳ ۳۲ بازديد
- ۰ نظر